Dijaliza za pacijente

U štampi je knjiga: Dijaliza za pacijente.
Knjiga je namenjena pacijentima na dijalizi koji bi hteli da o dijalizi saznaju što je moguće više.
Ima 64 strane B5 formata.

Autor je prim dr Ljubinko Todorović.
Izdavač je Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije.

Knjige nećemo slati u sve centre.
Molimo sve koji su zainteresovani da jave radi dogovora oko isporuka knjiga (na telefon 069 4802795 od 9 do 15 sati radnim danima).

U nastavku je recenzija za knjigu.

Књига “Дијализа-приручник за пацијенте“ аутора др Љубинка Тодоровића, написана је са циљем да унапреди лечење болесника са отказом рада бубрега. Књига има 38 основних тематских јединица и аутор уводи читаоца у дијализу са претходним обавештењем о томе шта су најчешћи узроци отказа рада бубрега, како препознати слабост бубрега и на време се јавити лекару. Такође, појашњава шта све ради здрав бубрег и које су последице његовог пропадања, било акутног или хроничног.
Аутор у најкраћем објашњава које су расположиве методе замене функције бубрега (хемодијализа, перитонеумска дијализа и трансплантација бубрега са свим варијантама) и које су међусобне разлике са жељом да приближи читаоцу све аспекте и тако умањи евентуални страх од непознатог. После ових информација, болесник зна шта да очекује а посебно схвата значај васкуларног приступа за хемодијализу било привременог или трајног. Научиће и које су могуће акутне компликације током дијализе и како да их препозна и предупреди. Веома је важно појашњење шта је то адекватна (добра) дијализа и како се до ње долази. Најважнији допринос књиге је жеља аутора да болеснику објасни да он није пасивни учесник у сопственом лечењу и да од њега много зависи и квалитет и исход лечења. Са тим циљем детаљно се објашњава значај “суве тежине“, редовних биохемијских контрола и адекватне исхране са приказаном таблицом дневних препоручених уноса појединих нутрицијенаса. Добра сарадња болесника са медицинским особљем превенира и бројне хроничне компликације уремије: инфекције, анемију, дигестивне и кардиоваскуларне проблеме, поремећај функције параштитне жлезде и коштану болест, неуролошке и психијатријске компликације. Сви заинтересовани добиће из ове књиге и нека упутства и објашњења која се тичу сексуалне дисфункције и трудноће током лечења дијализама.
Од посебног значаја је жеља аутора да објасни болесницима значај квалитета живота који се огледа у доброј рехабилитацији и радној способности, физичком раду, путовањима, социјалним и друштвеним активностима. Стога их охрабрује да узму учешћа у свом удружењу.
У светској и домаћој литератури постоји доста стручних књига које се детаљно баве хроничном слабошћу бубрега, уремијом и методама замене функције бубрега и које су намењене стручној јавности. Међутим, мало је књига намењених болесницима које обухватају све наведене аспекте. Стога ова књига има посебан квалитет јер је написана из пера лекара који је истовремено и болесник на дијализи. Тако су спојена два важна аспекта у питањима и одговорима и тако се ниже текст који је болесницима разумљив и коме верују.
Стога се можемо надати да ће као таква књига бити читана и да ће допринети бољем лечењу болесника и њиховом срећнијем и квалитетнијем животу.

Рецензент: Проф. др Нада Димковић,
Београд, децембар 2018

Ostavite odgovor

sobirs © 2014